fbpx

4777 души регистрирани в бюрата за труда само за един ден

Само вчера в бюрата но труда са се регистрирали 4 777 души, които са освободени от работа, съобщи социалният министър Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет.

59 фирми до момента са подали заявленията да участват в т.нар. програма за бизнеса 60/40, по която държавата поема част от възнагражденията на работниците. Според Сачева до края на тази седмица Европейската комисия ще даде разрешения и от следващата ще започнат плащания.

До момента са издадени общо 176 086 болнични, от тях за карантина са 5 282, а за коронавирус – 2 072.

Миналата седмица средният брой на издадените болнични е варирал по около 300-350 дневно.

Сачева припомни, че почти 50 млн. лв. ще бъдат раздадени като великденски надбавки за пенсионерите, чийто размер на пенсията е под 363 лв. От 7 април започва превеждането на сумите.

Тя призова в периода на изплащане на пенсиите от 7 до 23 април, хората, които имат нужда само от пощенски услуги, да ползват станциите след 12.00 часа, а до 12.00 часа да оставят чисти коридори за възрастните.

45 милиона лева са насочени към общините за осигуряване на патронажна грижа за всеки, който има нужда от храна и медикаменти. На този етап почти 45 000 души ще могат да бъдат обхванати от услугата. Общините са предоставили телефони, на които се правят заявки.

„Готвим се за най-лошото, но се надяваме на най-доброто“, каза още министърът.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"