fbpx

Лайнерът 737 MAX излиза от производство, акциите на Боинг паднаха

boeing 737 Max

Бестселърът на Боинг 737 MAX, който бе спрян след две катастрофи, излиза от производството през януари, съобщиха от компанията-самолетостроител.

Това ще бъде най-голямото спиране на производителя за повече от 20-годишен период, съобщи Ройтерс.

От Боинг заявиха, че няма да съкрататят никой от приблизително 12 000 работници в завода, който се намира в близост до Сиатъл. Там се  сглобяват лайнерите.

Тази стъпка обаче може да има по-големи последици и да повлияе неблагоприятно както на световната верига на доставки на компанията, така и на американската икономика.

Решението за спиране е взето на двудневно заседание на борда, след като Федералната администрация на авиацията на САЩ отказа да одобри възобновяването на полета до 2020 г.

Експлоатацията на 737 MAX беше спряна през март след две самолетни катастрофи в Индонезия и Етиопия, при които загинаха 346 души. В момента забраната за полети струва на производителя на самолети повече от 9 милиарда долара.

Решението за спиране на производството на практика няма да има незабавен ефект върху авиокомпаниите, които преди са се сблъсквали със спиране на доставките. Много от тях бяха принудени да отменят полетите или да наемат по-стари модели като заместител.

Това обаче може да удари икономиката на САЩ. Рип Ларсен нарече решението на Боинг „смазващ удар върху служителите и икономиката на региона“.

От компанията не казаха колко дълго може да продължи спирането на монтажа, като подчерта, че това зависи от Федералната администрация. Предишните опити да се предвиди кога 737 MAX може да се върне в експлоатация след извършване на промени в софтуера, предизвикаха остра реакция от американския регулатор.

Акциите на Боинг в понеделник приключиха с понижение от 4% и паднаха с още 1% на търг след края на официалната сесия. Акциите на Spirit AeroSystems Holdings Inc, най-големият доставчик на Боиг, паднаха с 2%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"