fbpx

След две години спират производството на двуетажния Boeing 747

След две години спират производството на двуетажния самолет Boeing 747. Това съобщи агенция Bloomberg, позовавайки се на собствени източници.

Според тях решението е взето, но все още не е доведено до знанието на служителите на корпорацията.

Плановете са да направят последните самолети от този модел в завода в Евърет (Вашингтон) след около две години.

Boeing 747 е търговски авиолайнер за превоз на пътници и товари, често наричан с прякора си „Джъмбо Джет“ или „Кралица на небесата“. Той е най-разпознаваемият самолет в света.

Причините за приключване на това производството са много, а основната е малкият брой маршрути, които изискват двуетажни самолети с четири двигателя. Пандемията на коронавирус, която почти парализира международното въздушно пътуване, нанесе допълнителен удар върху рентабилността на Boeing 747.

Според агенцията самолетът, който дебютира през 1970 г., почти фалира американската корпорация, въпреки че трансформира пазара на пътници на дълги разстояния. През последните десетилетия Boeing е доставил 1571 самолета на този модел, който по продажби е на второ място след модел 777.

Според експерти, от 2016 г. насам корпорацията губи почти 40 милиона долара на всеки 747-8 и намалява производството им до шест бройки годишно.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"