fbpx

Прокуратурата поиска анулиране на 8 разрешения за строеж в защитена зона

След проверка на законността на строежа на „Комплекс „Венид Еко вилидж“ гр. Свети Влас е внесен протест срещу разрешения на строеж, издадени на 05.12.2019 година от главния архитект на община Несебър, съобщиха от прокуратурата.

На 8 юни тази година Върховната административна прокуратура сезира министъра на МОСВ и началника на ДНСК да извършат незабавна проверка на строежа в землището на гр. Свети Влас в обхвата на защитена зона „Емине – Иракли“.

Проверката е възложена след информация в медиите за строеж на придобит имот като гора чрез замяна, която впоследствие  е призната за несъвместима държавна помощ поради нарушаване на Договора за ЕС.

Данните са, че след промяна на предназначението на съответния поземлен имот не са спазени правни норми, уреждащи изисквания за опазване на зони, които са под режима на Закона за биологично разнообразие и други закони.

Установено е, че към имотът попада частично /29%/ в границите на включената от МС в надлежен списък проектозащитена зона „Емине – Иракли” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

Имотът е изключен от горския фонд, след което кметът на Несебър е разрешил да бъдат изсечени 110 дървета, а главният архитект е издал три разрешения за строеж за 13 жилищни сгради.

С декларация от 10.10.2019 г. възложителят се отказва от трите разрешения за строеж поради промяна на инвестиционните намерения.

Главният архитект на Несебър издава осем разрешения за строеж от 05.12.2019 г. за „Комплекс „Венид Еко вилидж“ за 36 къщи.

Според прокуратурата при съгласуването на строежа с директора на РИОСВ в Бургас не са направени дължимите преценки – на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда и на съвместимостта с предмета и целите на опазване на защитена зона съгласно Закона за биологичното разнообразие.

Въпросните разрешения за строеж са издадени от главния архитект на община Несебър и без задължителната по ЗУТ виза за проектиране.

Окръжна прокуратура, Бургас внесе в Административния съд протести против 8-те разрешения за строеж за „Комплекс „Венид Еко вилидж“ с искане за обявяване на тяхната нищожност. Протестите следва да спрат и изпълнението на разрешенията за строеж.

За организираните действия и взетите решения ВАП следва за бъде уведомена своевременно.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"