fbpx

Засилването на пандемията понижава търсенето на петрол

Цените на петрола паднаха в петък, губейки предимството, което спечелиха по-рано. Скокът в броя на случаите на коронавирус в света и САЩ, най-големият потребител на петрол, предизвика опасения, че възстановяването на търсенето на гориво може да бъде прекратено.

Фючърсите на суровия нефт Brent поевтиняха с 0,81% до 42,79 долара за барел тази сутрин, а на американския лек петрол WTI – с 0,89% до 40,29 долара за барел.

И двата договора се повишиха с над 2% в четвъртък, подпомогнати от по-силната от очакваната статистика на труда в САЩ и намаляващите запаси на нефт там. През седмицата Brent добави около 4,4%, а WTI – 4,8% към цената си.

Съединените щати съобщиха за над 55 000 нови случая на COVID-19, като поставиха световен рекорд в резултат на нарастващия брой инфекции в повечето щати.

„Цените на петрола са известни с променливостта си, когато става дума за колебанията в глобалните настроения“, заяви Дмитрий Забелин, анализатор на DailyFX, цитиран от Ройтерс.

Ако броят на случаите на коронавирус продължава да нараства и се увеличава необходимостта от по-драстични мерки за ограничаване на огнището, последиците могат да повлияят неблагоприятно на цените на петрола, допълни Забелин.

„Пазарът става все по-уверен, че отпускането на ограниченията за пътуване и бизнеса ще увеличи търсенето на петрол, но изострянето на пандемията заплашва това възстановяване“, се казва в коментар на ANZ Research.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"