fbpx

Прогноза за ръст на световното производство сваля цената на житото

Цената на фуражната пшеница от място в Североизточна България за сезон 2020/2021 ще гравитира около 300 лв./тон, сочи прогноза на Центъра за икономически изследвания в  селското стопанство – САРА към Института по аграрна  икономика. Майската прогноза беше за 320 лв./тон.

Оптимистичните данни за 1,5% ръст на световното производство на хлебно зърно може да свали цените до 315 лв./тон от място.

В момента, по време на жътвата, търговци предлагат около 270-280 лева за тон за новата реколта в Добруджа.

Производството от жито тази година в България няма да надмине 5,9 млн. тона, а ечемикът няма да превиши 550 хил. тона. Общото максимално количество на добитата рапица се очаква да е 410 хил. тона.

Средногодишната цена на ечемика се очаква да спадне с 4% на годишна база до 275 лв./тон заради по-слабото търсене и силната конкуренция, която се очаква да дойде от реколтата от царевица на световния пазар.

Изкупните цени на рапицата от новата реколта ще са около 680 лв./тон. Това е една от най-доходните култури със стабилни цени.

FOB цените зърнените култури в Черноморския регион вървят ускорено надолу, заради по-добрите прогнози за световната реколта.

FOB цената на хлебната пшеница от Украйна към края на юни е 199 US$/тон, на ечемика – 180 US$/тон, на фуражната пшеница – 188 US$/тон, а на царевицата – 183 US$/тон.

В последния си доклад за световното производство на зърнени култури Министерството на земеделието на САЩ прогнозира с 1,5% повече пшеница от миналата година, което се равнява на 773 млн. тон, а ечемикът ще е с 1% нагоре до 154 млн.тона.

При рапицата се очаква да има 2% увеличение, като цената ще е негативно засегната от ниските котировки на суровия петрол и намалялото търсене заради КОВИД-19. Очаква се ЕС да внесе допълнително 6 млн. тона.

По наблюдения на JRC-Mars на ЕК, средните добиви от пшеница в ЕС се очаква да паднат с 6,6%, докато при ечемика спадът в добива ще е 5,7%, а при рапицата – 2%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"