fbpx

Чешкият милиардер Карел Комарек е частният инвеститор в ПИБ

Fibank (Първа инвестиционна банка) успешно увеличи капитала си. Днес инвеститорите, сред които изплува името на чешкият милиардер Карел Комарек, заплатиха акциите по новата емисия ценни книжа.

Новите акционери на банката са Българска банка за развитие (ББР) с 18.35% и Valea Foundation със 7.87%, съобщават от финансовата институция.

Fibank увеличава своя основен капитал със 195 424 000 лв., като коефициентът на обща капиталова адекватност на банката ще достигне 22.52% в сравнение с 19.57% към 31 март 2020 г.

„Това е нашата първа портфейлна инвестиция в България. Fibank, водеща частна банка с български капитал, има огромен потенциал за растеж и по-нататъшна експанзия на продукти и услуги в банковия сектор“, заяви Пол Шмид, член на Борда на Valea Foundation.

Valea Foundation е семейна фондация на Карел Комарек с многобройни инвестиции в Европа и САЩ.

Чешкият бизнесмен Карел Комарек е един от водещите предприемачи в Централна Европа. От декември 2017 г. е съпредседател на Комитета по изкуства към Центъра за сценични изкуства „Джон Ф. Кенеди“ във Вашингтон, се казва в официалното съобщение на ПИБ.

Според класации на Forbes той е един от най-богатите чехи с около 3.7 млрд. долара лично богатство.

На 12 юни кабинетът прие решение Българската банка за развитие да придобие 70% от ценните книжа, които банката пуска, за да увеличи своя капитал, или 140 млн. лв. от общо 200 млн. лева.

Тогава стана известно, че има и частен инвеститор, който ще придобие останала част, но не беше оповестено името му.

Министър председателят Бойко Борисов обясни, че банковата сделка е изключително важна за нас, защото така се изпълнява и последното условие за влизането ни в чакалнята на еврозоната.

Карел Комарек е собственик и на най-голямата компания за залози в региона – Sazka. В началото на атаките на прокуратурата избягалият в Дубай хазартен бос Васил Божков съобщи, че миналата есен е водил разговори с Комарек Sazka да придобие 51% от „Националната лотария“. До сделка така и не се е стигнало.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"