fbpx

Американци искат да строят пътища в България

Американски компании са проявили интерес да строят инфраструктурни обекти в България, стана ясно по време на видеоконферентна среща на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова с посланика на САЩ в България Н. Пр. Херо Мустафа.

В разговора участваха и членовете на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ проф. Олег Асенов и инж. Иван Досев, съобщиха от регионалното министерство.

Министърът запозна посланик Мустафа с големите инфраструктурни обекти, които се изпълняват в момента – автомагистралите „Хемус“ и „Европа“, както и със скоростния път Видин – Ботевград в участъците Мездра – Ботевград и Видин – Макреш.

Предстои изграждането и на тунел под Шипка, за който има вече обществена поръчка. До края на годината се очаква да бъде обявена процедура за изграждането и на пътя Русе – Велико Търново.

Друг стратегически обект в плановете на правителството е завършването на автомагистрала „Черно море“, за която се търсят възможности за реализация и чрез публично-частно партньорство.

Всички компании, които имат капацитета да изпълняват такива инфраструктурни обекти, могат да се включат в публичните търгове, допълни Аврамова.

Дори по време на извънредното положение работата по големите инфраструктурни обекти в страната не е спирала.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"