fbpx

Българските фермери да имат запазено място във веригите, настоява Танева

Министерството на земеделието и храните предлага във всеки от обектите на търговските вериги с представителства в цялата страна да имат достъп местните производители.

Това заяви пред БНТ министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Тя даде пример с родния Сливен. На 5 км от града има оранжерии, а магазините не продават тяхна продукция.

„Ние нямаме никакви предложения за регулация на тези търговски вериги. Настояваме за пряк достъп на местните производители“, каза Танева. И обясни, че това се прави, за да имат достъп потребителите до българската продукция.

Всички местни и фермерски пазари трябва да работят при строго спазване на противоепидемиологичните мерки, допълни агромнистърът.

Танева отново съобщи, че за производителите на плодове и зеленчуци са осигурени евтини кредити.

Според нея местните и малки търговски вериги са откликнали на призива за осигуряване на достъп. На тях им е предложено подпомагане, ако предлагат български домати и краставици.

Вчера големите търговски вериги, обединени в Сдружение за модерна търговия, разкритикуваха проекта за постановление на кабинета.

С него се задължават веригите да обособят места за български храни, които да заемат поне половината площ за всяка групи храни.

Продуктите трябва да се купуват директно от производителите в съответната област на всеки магазин, или до 200 км от областния център, а продукцията им не може да бъде продавана на промоционални цени, освен с изричното им писмено съгласие.

Според Сдружението проектът погазва основните принципи на пазарната икономика, а промените могат да доведат до поскъпване на храните и дефицит.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"