fbpx

Най-опасни са масовите банкрути и безработицата, смята Кристалина Георгиева

Най-голямата опасност са масовите банкрути, увеличаване на безработицата и на неравенството, и оттам – увеличаване на социалното напрежение, заяви управляващият директор на Международния валутен Кристалина Георгиева на брифинг за български медии.

Нейната прогноза е за спад на българската икономика с 4 % тази година и 6 % ръст догодина.

България рано е предприела решителни мерки за ограничаване на епидемията и за защита на икономиката и на здравната система, каза Кристалина Георгиева. Тя посъветва обаче да се направи повече.

Нейната оценка е, че българското правителство е взело правилно решение да ускори пътя на страната към т.нар. чакалня на еврозоната.

Не сме имали криза с такава дълбочина от времето на Великата депресия. Прогнозираме, че в 170 страни тази година доходът на хората ще се свива, каза още Кристалина Георгиева.

МВФ прогнозира 3 процента спад на световната икономиката за 2020 г. Ако до средата на годината се справим с кризата, през 2021 г. ще има ръст на икономика от 5,8 на сто, но това ще е частично възстановяване, допълни Кристалина Георгиева.

Според нея икономиката на знанието печели от тази криза, имаме възможност за преминаване към Интернет обучение, да излезем от „кеш икономиката“ към дигиталното плащане и към електронно правителство.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"