fbpx

Немската икономика няма да се възстанови бързо, прогнозира Бундесбанк

Германската икономика е в състояние на сериозна рецесия и възстановяването е малко вероятно да бъде бързо, тъй като много ограничения, свързани с коронавирус, могат да останат в сила за дълъг период. Това е оценка от месечния доклад на Бундесбанк.

От средата на март цялата страна на практика е поставена под карантина заради коронавируса и най-голямата европейска икономика е спряла. В момента се водят преговори за смекчаване на някои от ограниченията през следващите седмици.

„Ограниченията вероятно ще останат докато не бъде намерено медицинско решение като ваксина“, заявява централната банка, цитирана от Ройтерс.

Поради тази причина бързото и силно икономическо възстановяване е малко вероятно.

МВФ очаква германската икономика да се свие със 7,5% през тази година, а частните прогнози варират значително, като почти всички от тях показват по-голяма рецесия, отколкото през 2009 г., когато икономиката падна с над 5%.

Първото тримесечие вече беше силно засегнато, но второто ще бъде още по-лошо, заявявят от Бундесбанк, като посочват резкия спад в производството на автомобили и потреблението на домакинствата.

Въпреки това няма нужда да се притеснявате, че германската икономика ще изпадне в спирала надолу, добавят от банката и твърдят, че фискалните и парични политики ще помогнат за възстановяването на стопанството.

Инфлацията вероятно ще се забави рязко през следващите месеци, тъй като ниските цени на петрола бързо се прехвърлят на потребителите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"