fbpx

ЕЦБ и БНБ сключват суап линия за 2 милиарда евро

Европейската централна банка и Българската народна банка се договориха да сключат предпазно валутно споразумение (суап линия) за осигуряване на ликвидност в размер на 2 млрд. евро, съобщиха от БНБ.

Това означава, че нашата банка ще може да вземе до 2 милиарда евро в замяна на български левове. Максималният падеж за всяка изтеглена сума ще бъде три месеца.

Суап линията ще остане в сила до 31 декември 2020 г., освен, ако не бъде удължена, уточняват от БНБ.

България се подготвя за участие във валутния механизъм (ERM II), което е предпоставка за една държава-членка да се присъедини към Еврозоната.

Министър-председателят Бойко Борисов и председателя на ЕЦБ Кристин Лагард са обсъдили възможностите за справяне с последиците от COVID-19 и необходимостта от общ европейски финансов отговор на негативните отражения от пандемията.

Двамата са приветствали установяването на суапова линия между ЕЦБ и БНБ за осигуряването на ликвидност в евро.

„Това е голяма подкрепа за България и гаранция за допълнителна стабилност на валутния борд, който в ситуация на криза трябва да бъде максимално защитен“, подчерта в разговора българският премиер, съобщи пресслужбата на МС.

До няколко седмици страната ни ще е 100% готова за влизане в т.нар. чакалнята на Еврозоната. 70% е изпълнила изискванията на ЕЦБ и последната търговска банка, заяви пред БНТ финансовият министър Владислав Горанов.

„Еврозоната не е сладкарница, тя е жив организъм на икономика с обща кръвоносна система, което дава много възможности. Ние сме част от обща система от ценности“, допълни Горанов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"