fbpx

ЕС отпуска 3 млрд. евро на 10 приятелски държави

Европейският съюз ще отпусне 3 милиарда евро за съседните страни за борба с икономическите последици от пандемията на коронавирус.

„Европейската комисия одобри предложение за предоставяне на пакет от макрофинансова помощ в размер на 3 милиарда евро на 10 партньори в политиката за разширяване и съседство, за да им помогне да ограничат икономическите последици от пандемията на коронавирус“, се казва в документа.

Украйна ще получи най-голямата сума – 1,2 милиарда евро. Освен това помощта е отпусната на Албания (180 милиона евро), Босна и Херцеговина (250 милиона евро), Грузия (150 милиона евро), Йордания (200 милиона евро) ), Косово (100 милиона евро), Молдова (100 милиона евро), Черна гора (60 милиона евро), Северна Македония (160 милиона евро) и Тунис (600 милиона евро).

Средствата ще се предоставят в продължение на 12 месеца под формата на заеми при много благоприятни условия, за да помогнат на тези държави да посрещнат непосредствените им, спешни финансови нужди.

Заедно с подкрепата на Международния валутен фонд тези средства ще помогнат за укрепване на макроикономическата стабилност, за защита на гражданите и смекчаване на отрицателните социално-икономически последици от пандемията на коронавирус.

Европейската комисия призова Съвета на ЕС и Европейския парламент спешно да одобрят това решение, за да се пристъпи към предоставянето на първия транш на помощта.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"