fbpx

Бизнесът да поеме първите 5 дни от болничните, поискаха от КТ „Подкрепа“

Проблемът с болничните е на път да се задълбочи. Това става ясно от съобщение във Фейсбук на КТ „Подкрепа“ по повод утрешния протест на синдиката под наслова – “Болните работници не са престъпници!”

Повод за протеста е решението на управляващата коалиция първият ден от болничния да е за сметка на работника, а не на работодателя. По този начин ГЕРБ и патриотите искаха да намерят решение срещу фалшивите болнични.

Тази идея обаче бе отхвърлена от премиера Борисов и няма да се реализира, но това не убеди „Подкрепа“ да се откаже от протеста си.

В същото време синдикатът издига нови искания, които допълнително ще изострят отношенията с бизнеса.

КТ „Подкрепа“ настоява практиката в България да се доближи до европейската, като работодателите да поемат поне първите 5 дни от болничните (в момента се поемат първите 3 дни), да изплащат 100% от трудовото възнаграждение през този период (понастоящем е едва 70%, като от тях се удържат осигуровки и данъци).

Освен това се иска:

  • отпадане на данъка върху минималната работна заплата;
  • спешна актуализация на добавката за нощен труд, която е в размер на 25 стотинки;
  • ограничаване на извънредния труд;
  • прилагане на сумираното изчисляване на работното време само в непрекъсваеми производства.

В същото време становището на бизнеса е, че ангажиментът им да изплащат първите три дни от болничните е практическо тройно облагане. Освен това те са убедени, че масово работниците лъжат за първия ден от болничния, взимат го, без да са болни, а в същото време „са на плажа в Гърция“.

С официално свое писмо работодателските организации обявиха, че няма да участват в „тристранката“, докато в дневния й ред не се включи адекватно предложение за справяне с фалшивите болнични.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"