fbpx

БСК иска конкретна дата за отваряне на моловете

Българската стопанска камара изпрати писмо до премиера Борисов, в което настоява да се обсъди конкретна дата за отваряне на търговските центове тип МОЛ.

Ритейл секторът осигурява заетост на близо 295 000 души, които в момента са или на трудовата борса, или в неплатен отпуск.

Фалирането на ритейлъри ще означава нови безработни, които да останат в тежест на държавата. Ако не оперират, търговците са в обективна невъзможност да плащат данъци и различни финансови задължения към държавата.

Това се казва в писмо на БСК до министър председателя Бойко Борисов. Въпреки стартиралата от днес, 14 май, извънредна епидемиологична ситуация, налице е постепенно премахване на част от рестриктивните мерки срещу COVID-19 и вече доста бизнеси се завръщат към нормалния си ритъм на работа.

Не така, обаче, стоят нещата за търговските обекти, намиращи се на територията на големите търговски центрове тип МОЛ. Там работят само банки, застрахователни офиси, аптеки, супермаркети, заведения с открити площи и киносалони.

Ателиетата за химическо почистване на практика помагат в борбата срещу разпространението на епидемията, като използват съвременната технология за почистване чрез озон, при която ефективно се премахват близо 100% от познатите бактерии, акари и други по текстилните тъкани и материи.

Те са разположени в непосредствена близост до супермаркетите в съответните търговски центрове и отварянето им няма да затрудни въведения контрол на човекопотока.

Изразяваме готовност за дискутиране на конкретна дата, на която търговските центрове ще могат да възстановят дейността си, както е в много държави в Европа, пишат от БСК.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"