fbpx

България сред първите в Европа по разходи за храна

магазин

Класация на 40 европейски държави по разходи за храна са изготвили експерти на агенция РИА Новости.

Изчисленията са извършени по данни на националните статистически служби. Специалистите от РИА Рейтинг са анализирали бюджетите на домакинствата, информира БГНЕС.

Най-малък дял от разходите за храна – 8,4% е регистриран сред жителите на Люксембург, най-голям е в Украйна, където дават половината от бюджета си. Русия заема 31 място с 30,2% от средствата на домакинството за хранителни стоки.

Руският показател намалява с един процентен пункт в сравнение с предходната година.

Делът на разходите за храна в Холандия и Великобритания е 10,6%, в Ирландия – 11,5%, във Финландия – 11,7%.

В края на класацията освен Украйна са разположени Казахстан (47,6%), Молдова (43,8%), Северна Македония (37,8%), България (36,5%), Беларус (36,3%), Сърбия (34,3%), Румъния (33,3%) и Литва (31,5%).

В Черна гора за храна харчат 29,7% от бюджета си, а в Хърватия 28,2%.

В допълнение експертите от РИА Рейтинг изследваха колко от бюджета си жителите отделят за алкохолни напитки и тютюневи изделия.

Люксембург, Португалия, Кипър и Молдова имат най-нисък дял на разходите за тези стоки. В изброените страни жителите отделят не повече от 1,6% от потребителските си разходи за алкохол и тютюн. Румъния има най-висок дял на лошите навици”(8,2%), България (5%) и Сърбия (4,9%).

Според този показател Русия заема 25-то място (3 процента). Също толкова дават и в Беларус, а приблизително една и съща сума изразходват за лоши навици в Хърватия, Чехия и Холандия (2,9%) и Словакия (3,1%).

Оценени са и средствата на европейците за кафенета, ресторанти и хотели. Най-високите разходи са в Швейцария (11%), следват Гърция (10,8%) и Испания (9,9%). Най-ниските разходи са за жителите на Румъния и Молдова (1,9% всеки), както и в Беларус (2,8%), Украйна и Хърватия (2,9% всяка). В Русия – 3,5%.

И накрая експертите от РИА Рейтинг проучиха колко хората от различните страни харчат за свободно време и култура. Лидерите тук са икономически проспериращите западноевропейски страни – Швеция (18,7%), Великобритания (13%) и Австрия (11,5%).

При първите две държави разходите за свободното време и културата дори надвишават тези за храна.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"