fbpx

Износът на САЩ за Китай ще се удвои след финала на сделката

„Първата фаза“ на търговската сделка между САЩ и Китай е напълно завършена, въпреки необходимостта да се превеждат и правят корекции на текста. Според търговския представител на САЩ Робърт Лайтхейзър, това дава възможност да се удвои американският износ за Китай през следващите две години.

Лайтхайзър заяви в неделя, че ще има някои безпринципни „корекции“ в текста, но сделката е „напълно завършена“.

Сделката, обявена в петък, ще доведе до намаляване на някои американски мита за китайски стоки. В замяна Пекин ще увеличи покупките на американски селскостопански, промишлени и енергийни продукти с около 200 милиарда долара през следващите две години.

Китай също така обещава да подобри защитата на интелектуалната собственост в САЩ, да ограничи принудителното прехвърляне на американски технологии на свои компании, да отвори пазара на финансови услуги за щатски фирми и да избегне валутните манипулации.

Датата за официалното подписване на споразумението от висши американски и китайски служители все още се обсъжда.

Очаква се закупуването на селскостопански стоки в Китай да нарасне до 40-50 милиарда долара годишно през следващите две години.

Няколко китайски служители са казали пред Ройтерс, че на настоящия етап от преговорите формулировката на споразумението остава чувствителен въпрос и че трябва да се внимава дали изразите, използвани в текста, не засилват напрежението и увеличават разногласията през този период от време.

Сделката е поетапно постижение и не означава, че търговският спор е решен веднъж завинаги, заявил източник от Пекин, запознат със ситуацията.

Споразумението в петък предотврати допълнителни 160 милиарда долара мита върху китайски продукти, които САЩ планираха да въведат.

Засега инвеститорите остават предпазливи, очаквайки други подробности.

Американските тарифи за китайски стоки на стойност 250 милиарда долара останаха 25%, което ограничи ръста на фондовите пазари в петък.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"