fbpx

Бюджетът не е съставен добре, дори не е социален, смята Красен Станчев

Бюджетът е съставен по не най-добрия начин, меко казано. В макрорамката има няколко хитрости, които обаче са нереализируеми.

Всички смятаме, че спадът в доходите т.е БВП ще е около 7%, консенсусно около 6%. Половид милиард е само загубата от доход за годината заради карантината.

Това каза пред bTV икономистът Красен Станчев. Според него, за да излязат сметките, правителството предвижда в бюджета нисък спад на доходите за т.г. и бърз ръст догодина.

Бюджетът дори не е социален даже. Следващата година към края може да се наложи увеличаване на данъците на хартия и това ще доведе до намалена събираемост. Това, което е обещано на пенсионери и други групи, всъщност няма да бъде дадено, допълни икономистът.

Според него влизаме в една спирала, която не е ясна. Би трябвало да  се мисли за нов дълг, говореха икономистите още през март. Но трябва да има яснота как ще се харчи.

По никакъв начин не личи бюджетът да е антикризисен. Защо са необходими самолети точно сега и как те ще помогнат в тази криза, никой не може да каже. Тези пари, които отиват за частния сектор са 2,5 пъти по-малко от парите, които отиват за пенсионерите.

Финансирате някой, който не произвежда и взимате парите на тези, които са по-трудоспособни. Т.е. така се демотивират онези, които са нетни кредитори на бюджета и биха могли да спестяват и за себе си, и за ДОО, обясни Красен Станчев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"