fbpx

Ситуацията в „Пирогов“ е критична, расте броят на доказаните с COVID-19 в страната

Не е добра обстановката в болница „Пирогов“. Заразени са 61 медици през последните дни, толкова са и пациентите, хванали вируса в средата. В болницата се лекуват и други пациенти извън COVID-19, които не винаги при приема са доказано носители на вируса, а вътре развиват симптомите.

„Обстановката изобщо не е много приятна и мисля, че вече е критична“, каза пред БТВ директорът на „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов.

Той апелирам за затягане на мерките, защото иначе лекарите няма да могат да обслужват никого.

Медиците на първа линия веднага се връщат на работа без да чакат да минава карантина. Ако нещата продължават така, ще се стигне дотам, че медиците ни ще трябва да се връщатт веднага на работа, нищо че до вчера са били с положителен тест.

„В „Пирогов“ вратите са отворени за всички, ние не може да контролираме кой идва“, каза д-р Балтов.

Директорът на „Пирогов“ отказа да коментира решението на СРЗИ да отпадне карантината на премиера Бойко Борисов и на президента Румен Радев, но потвърди тезата си от вчера, че е задължителна 10-дневната карантина за установен контакт с ковид-заразен.

2243 са новите диагностицирани с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. Направени са 7659 PCR тестове, показва Националната информационна система.

Към момента у нас са доказани 40 132 случая на новия коронавирус. 20 346 от тях са активни. 18 650 са излекуваните лица. От тях 296 са регистрирани през изминалите 24 часа.

2130 са пациентите с потвърден COVID-19, настанени в болници. От тях 149 се намират в интензивни отделения или клиники.

Според Националната информационна система коронавирусна инфекция е констатирана при 1948 медицински служители. 65 са новите случаи за изминалото денонощие, са. Починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус, са 1136. 42 от случаите са от последните 24 часа




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"