fbpx

Цената на пшеницата между 300 и 320 лева за тон тази година

Средногодишната цена на фуражна пшеница от място (Североизточна България) за сезон 2019/20 ще е около 300 лв./тон.

Тази цена е с 5% под нивото от предишната година и значително по-висока от последните 6 месеца.

Това показват оценките на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство САРА към Института по аграрна икономика.

Предишната прогноза на САРА за цената на хлебното зърно през 2020/21 пазарна година е около 320 лв./тон.

Средната цена за хлебна пшеница за сезона вероятно ще е 320 лв./тон, което представлява с 9% по-ниско от предишната пазарна година.

В края на този сезон цената ще достигне 340 лв. за тон, сочат предвижданията на САРА.

Тези цени са заложени при допускането до 3% по-ниска световна реколта от пшеница за новата година.

Средногодишната цена на ечемик за 2019/20 година от място Югоизточна България ще графитира около нивото 285 лв./тон, с  13% по-ниско, отколкото за предходната реколта.

За новата година средната цена се очаква да остане на равнища 290 лв./тон.

Рапицата се утвърждава като една от най-доходните култури. Средната цена за пазарната 2019/20 година ще е около 675 лв./тон, което е с 2% над предишната реколта. Пшеницата от новата реколта няма да е повече от 4,9 млн.тона, а ечемикът – може да доближи 550 хил.тона. Общото максимално количество на добитата рапица се чаква да е 410 хил.тона, което е с 2% под нивото от 2019 г.

Несигурността за новата реколта и икономическата  обстановка в света заради КОВИД-19 се отразява на  пазара на зърно и запасите са вече 40% от годишното световно потребление.

FOB цените от Украйна тръгват леко надолу и към края на май са:

хлебна пшеница – 224 US$/тон, ечемика – 180 US$/тон, фуражна пшеница – 213 US$/тон, царевицата – 178 US$/тон.

По наблюдения на JRC-Mars на ЕК, средните добиви от пшеница в ЕС се очаква да паднат с 4,7% в сравнение с предходната година. Най-силно засегнати са страните от Източна и Северна Европа (Унгария, Румъния, Финландия).

Реколтата от рапица ще падне с 1% за година, а цената ще е негативно засегната от ниските котировки на суровия петрол и намалялото търсене заради КОВИД-19.

Световната реколта от рапица може да нарасне до 70 млн.тона. Очаква се ЕС да внесе допълнително 6 млн.тона, основно от Украйна.

Страните от Черноморския басейн, които са сред най-големите износители, не се очаква да бъдат засегнати.

Средната цена на палмовото масло през май леко тръгва нагоре и FOB Индонезия е около 530 US$/тон, което ще задържа по-скъпата търговия при слънчогледовото олио, прогнозират от САРА.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"