fbpx

Пекин спира покупките на американски земеделски стоки

Китай изисква държавните компании да преустановят покупките на соя и свинско месо от САЩ. Големите държавни покупки на американска царевица и памук също са спрени, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

Китай е готов да спре вноса на още по-голям набор от селскостопански продукти от САЩ, ако Вашингтон предприеме нови действия срещу Хонконг, посочват източниците.

Продължителното спиране на покупките би застрашило изпълнението на задълженията на Китай по време на първата фаза на търговска сделка със САЩ, подписана през януари.

Говорителят на външното министерство Джао Лицзян заяви пред репортери по време на ежедневен брифинг във вторник, че не е запознат със ситуацията.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза в петък, че е разпоредил на администрацията му да започне процеса на лишаване на Хонконг от специалния му статус в редица области – от екстрадиране на заподозрени до експортен контрол – в отговор на плановете на КНР да въведе нов закон за сигурността в града.

Китайските държавни компании закупиха поне три пратки американска соя в понеделник, въпреки информацията, че правителството е разпоредило спирането на покупките.

Според трима американски търговци, запознати със сделките, компаниите закупили най-малко 180 000 тона маслодайни семена за доставка през октомври и ноември, най-пиковият сезон за износ на американска соя, обикновено е и най-евтината в света.

Не е ясно защо покупките са продължили след призива на Пекин за спиране.

Може би искат да свалят цената с няколко цента, или може би имат някакви други цели. Те наистина се нуждаят от зърно, казва търговец.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"