fbpx

Между 3 и 5% са дръпнали цените на имотите в София за година

Цените на имотите в София са се повишили около 3-5% на годишна база. Причината е повишеното търсене на пазара, както и увеличените разходи за труд в строителния сектор.

Отражение дават също по-високите цени на материалите и административната тежест, твърдят от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

„В момента имотният пазар у нас е балансиран, като обемът на сключените сделки е сходен спрямо миналата година. Ниските лихви по ипотечните кредити и депозитите, както и нарастващите доходи на населението са важни индикации за устойчивостта на сегмента“, коментира Асен Чавдаров, член на УС на НАСП.

Купувачите днес разглеждат жилището и като инвестиционен актив, дори когато първичната им цел е собствено ползване. В случаите, в които потребителите търсят първия си дом, те се интересуват от имоти, които в перспектива биха им донесли печалба – независимо дали от последваща продажба или от отдаване под наем.

Това коментира председателят на Асоциацията Георги Шопов по време на семинар в рамките на Архитектурно-строителна седмица 2020.

„Клиентите са склонни да платят повече за имоти в райони с качествена среда. Виждаме как общностите в новите комплекси се състоят от хора със сходен социален статус, мироглед, начин на живот. А това прави вземането на решенията, касаещи всички живущи, много по-лесно“, допълва Ирина Кънева, търговски и маркетинг директор на строително-инвестиционната компания BLD, член на НАСП.

„Липсва цялостна стратегия за развитието на териториите в столицата, както и конкретните стъпки това да се случи. Затова настояваме за прилагане на необходимите мерки и законови промени, които ще дадат възможност за по-достъпни жилища за населението, по-добра градска инфраструктура и среда за живеене“, посочи Александър Ваклин, член на УС на НАСП.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"