fbpx

Сложно ще се възстановяват парите за скъпия газ

“Булгаргаз” ще предложи на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) през април цена на газа от 26,29 лв. за мегаватчас. В сравнение със сегашните 44,04 лв. това е намаление от 40,3%.

„Булгаргаз” ще възстанови на своите клиенти средства със стара дата, съобщи изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов пред БТВ.

Според него е справедливо от своя страна клиентите също да възстановят суми на своите потребители. Това възстановяване обаче ще следва сложна процедура.

„За да можем да възстановим разликата в цените, която ще се получи за периода от 5 август 2019 г. до 31 март (2020 г.) трябва решение на КЕВР.

“Булгаргаз” ще изготви съответните заявление със стара дата и ще ги внесе за одобрение от Комисията. И след това ще възстанови средства на своите над 200 клиенти“, обясни Павлов.

За всеки отделен месец за периода между 5 август 2019 г. и 31 март тази година цената на газа ще бъде различна. „Има формула, която отразява курса на долара и петролните деривати“, както и котировките на пазарите“, каза директорът на “Булгаргаз”.

Рязко понижение на цената на доставяния у нас руски газ обявиха управляващите навръх националния празник Трети март.

На тази дата “Газпром” изпратили подписания договор с намаление на цената на синьото гориво.

Премиерът съобщи новината и подчерта, че неслучайно руската страна е избрала 3 март.

Павлов обаче смята, че не е търсена специална символика.  Първоначално новият договор е трябвало да бъде финализиран на 28 февруари. Преговорите са започнали на 5 август 2019 г.

Директорът на “Булгаргаз” призна, че сме предоговорили цените на газа по-късно в сравнение с други държави като Чехия, Унгария, Словакия, Литва, Латвия и Естония.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"