fbpx

Цените на петрола между слабия долар и страха за търсенето

Цените на петрола в петък остават с неясна тенденция на фона на страховете за търсенето, породени от нарастващите случаи на коронавирус и ескалиращото напрежение между САЩ и Китай.

В същото време цените са подкрепени от отслабващ долар.

Американската валута спадна до 22-месечно дъно спрямо кошница от основни валути. По-слаб долар обикновено насърчава закупуването на стоки като нефт, тъй като те стават по-евтини за притежателите на други валути, коментира Ройтерс.

Фючърсите за суров петрол Brent паднаха с 0,02% до 43,3 долара за барел тази сутрин, за WTI – намаляха с 0,12% до $41,02 за барел.

„Цените на петрола се борят за стабилизиране, тъй като има очаквания, че Конгресът ще успее да договори още един пакет за помощ при пандемия“, каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

Вчерашните икономически данни от САЩ показаха, че икономическото възстановяване е трудно и това на практика гарантира, че ще дойдат повече федерални помощи.

Броят на молбите за обезщетения за безработица в Съединените щати през последната седмица нарасна до 1,42 милиона, докато анализаторите, въз основа на предварителни данни, очакваха 1,3 милиона.

Китай в петък поиска САЩ да затворят консулството си в Чънду в отговор на искането на Вашингтон да затвори консулството на КНР в Хюстън, отбелязвайки нов кръг на влошаване на отношенията между двете най-големи икономики в света.

Barclays Commodities Research заяви, че цените на петрола могат да бъдат изправени пред корекция в близко бъдеще, ако възстановяването на търсенето на гориво се забави допълнително, особено в САЩ.

Инвестиционната банка понижи прогнозата си за излишъка на петролния пазар за 2020 г. до средно 2,5 милиона барела на ден от 3,5 милиона барела на ден по-рано.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"