fbpx

Влошават се икономическите перспективи пред САЩ, смятат анализатори

Икономическите перспективи на САЩ се влошиха през последния месец на фона на повторното налагане на коронавирусни ограничения в някои щати, показа проучване сред икономисти от Ройтерс.

Броят на случаите с коронавирус в САЩ в четвъртък достигна 4 милиона. Няколко щата въведоха отново ограничителни мерки за спиране на разпространението на болестта.

Това породи съмнения за устойчивостта на възстановяването на заетостта и за други икономически показатели.

Анкета, проведена между 13 и 22 юли, показа, че икономиката на САЩ се сви 33,8% през последното тримесечие на годината, а икономистите се надяват на 17,8% ръст през това тримесечие и 6,5% през следващото. При предишните оценки се предвиждаше ръст съответно 18,5% и 8,0%.

„Сегашната ситуация крие два риска: някои държави може да се наложи да преустановят повече потребителски дейности, за да поставят вируса под контрол, а спирането на рестарта (на икономиката) може да причини дългосрочни щети на компаниите и пазара на труда“, заяви Дейвид Мерихл, главен икономист в Goldman Sachs.

Наскоро банката намали прогнозата си за растеж за третото тримесечие до 25%, все още доста над средната оценка на анкетираните анализатори от 33% преди.

Няколко банки последователно намаляват прогнозите си за третото тримесечие. В най-новата анкета повечето икономисти или намалиха, или оставиха прогнозите си непроменени спрямо миналия месец.

Това противоречи на очакваното възстановяване с V-образна форма на финансовите пазари.

При най-лошия сценарий за най-голямата икономика в света БВП ще спадне с 40.4% през второто тримесечие, няма да нарасне през следващите две тримесечия, ще намалее с 9.0% през 2020 г. и няма да реализира ръст през 2021 година.

По-широката анкета показа перспективата за по-слаб растеж през следващата година, като средните очаквания за първата половина на 2021 г. са по-ниски, отколкото при анкетите през юни.

Близо две трети от икономистите, или 35 от 56, които отговарят на допълнителния въпрос, че ще са необходими две години или повече, за да се върне икономиката към нивата преди кризата.

Останалите казват, че възстановяването ще се осъществи след една или две години, като никой от анкетираните не очаква да отнеме по-малко от година.

Икономистите прогнозират, че Федералният резерв ще запази основната ставка на рекордно ниски нива от 0-0,25% до поне 2023 година. Прогнозите за всички показатели за инфлация остават практически непроменени от предишното проучване.

„Докато Федералният резерв поддържа супер мека парична политика и Конгресът предоставя допълнителна фискална подкрепа, съществуващите изисквания за социално дистанциране вероятно ще поддържат БВП далеч под тенденцията преди кризата, а безработицата ще се повиши през следващите години“ коментира Пол Ашърт, главен икономист в Capital Economics.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"