fbpx

Цените на петрола се стабилизираха в края на седмицата

Цените на петрола се стабилизираха в петък и може да покажат първото си седмично увеличение от месец и половина насам.

Това се случва на фона на спекулациите, че водещите производители ще намалят производството, за да компенсират забавянето на търсенето в Китай, причинено от коронавирусната епидемия, съобщи Ройтерс.

Фючърсите за суров петрол Brent се повишиха с 0,09% до 56,39 долара за барел тази сутрин, а WTI – с 0,19% до 51,52 долара за барел.

Цените на петрола паднаха с около 20% от пика, който достигнаха на 8 януари 2020 г. на фона на опасенията за свръхпредлагане, съчетани с притеснения от масовото намаляване на търсенето на гориво в Китай.

Карантината, въведена в страната за борба с огнището на заболяването, забави икономическата активност.

В отговор на намаляващото търсене групата на ОПЕК + обмисля допълнително съкращаване на производството до 2,3 милиона барела на ден.

Междувременно Китай в петък отчете повече от 5000 нови случая на коронавирусна инфекция. Все още няма признаци за наближаване на пика.

Китайската национална здравна комисия съобщи, че на 13 февруари в континенталната част на страната са констатирала 121 смъртни случая и 5099 нови заболели, което увеличи броят на заразените до 63 851.

В момента около 55 748 души са подложени на лечение, а жертвите на коронавируса, достигна 1380.

На круизен кораб, поставен под карантина в японската Йокохама, са регистрирани повече от 200 случая на вирусна инфекция.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"