fbpx

Високи цени на зеленчуците, а производителите на ръба

Въпреки че цените на зеленчуците се задържат относително високи през тази година в сравнение с последните, опасността от загуби за европейските производители са реални.

Това се казва в анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института по аграрна икономика.

Подобен е случаят с “чери” доматите, които през май вървят около 1,20 евро/кг. По разчети на производители, разходите са 1,40 евро/кг, заради поскъпналия труд, опаковки и маркетинг.

Турция иска отмяна на квотата за внос на домати в Русия, която е 200 хил.тона и до средата на май е изпълнена около 95%. Конкуренцията на руския пазар идва от Иран, който е също голям износител на домати.

Турция може да пренасочи огромното си производство към Балканските страни, до момента износните цени са 0,54-0,6 евро/кг, включително и за България.

Очаква се до края на юни, европейската квота за безмитен внос на полузрели домати от Турция да бъде изчерпана, след което ще действа 14,4% мито.

Отслабващата турска лира, заедно с проблемите за туризма, които се очаква да се появят през това лято, ще повлияят най-вече върху цените на пипера в Европа, които могат да бъдат малко по-ниски от миналата година.

Доматите на едро в ЕС от началото на годината са с 12% по-скъпи от последните 5 години.

По данни на DG Agri, през април цената е била 1,10 евро/кг. Цената през май обичайно тръгна надолу, като до средата на месеца е около 0,76 евро/кг, което е с 3% над средното равнище  за периода 2015-2019 г.

Може да се прогнозира, че заради трудностите в сектора от КОВИД-19 и по-лошото време през този месец, максималната граница от 0,78 евро/кг може да бъде дори надмината.

През май цените на сладкия пипер в ЕС и в основните производители като Турция и Мароко се понижават с около 20%, но са с около 40% над тези за същия период на миналата година.

Цените на едро в Испания в края на май са около 1,20 евро/кг, докато в Турция падат до 1,2 US$/кг. Ще вървят надолу в следващите седмици, но се предполага, че няма да паднат под 0,5 US$/кг в разгара на беритбената кампания.

Цените на едро на краставици през по данни на www.tridge.com спират своя спад, който започна от началото на март. В Испания и Холандия килогръмат е между 0,6-0,8 евро – около 14% нагоре за месец.

В Русия, която е също голям производител, краставиците са около 0,9 US$/кг. За последните 2 месеца на годината се отчита до 11% спад на годишна база, но май месец донесе поскъпване, по-високо от миналата година.

Изкупните цени на доматите в България през първото тримесечие на 2020 г. са сред най-високите от 2013 година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"