fbpx

Държавата може да плаща 80% от заплатите в туризма до 1 май 2021 г.

Мярката за подкрепа на заетостта, която специално за туризма е 80/20, да бъде продължена до 1 май 2021 г., предлага вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Това стана ясно по време на първото заседание на Консултативния съвет по туризъм. Съветът е сформиран с идеята да се дискутират неотложни теми, свързани с рестартирането на бранша, за които е необходимо широко обществено съгласие

Над 54 мерки са одобрени от Тристранния съвет за сътрудничество. Мярката 60/40, според която държавата поема 60 на сто от заплатите, а бизнесът – 40 на сто, е достигнала до почти 200 хил. души в страната, отчете Николова.

Тя допълни, че по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ ще се окаже помощ на пострадали от пандемията туроператори и турагенти в рамките на 10 млн. лв. Също по ОПИК за подкрепа на микро- и малки предприятия над 27 хил. подадени проектни предложения са в процес на оценка.

В състава на Консултативния съвет освен експерти от Министерството на туризма влизат над 60 ръководители и представители на бранша, работодателски и синдикални организации, национални курорти, Сдружението на общините, образователната общност, неправителствения сектор.

Кризата преориентира трендовете и хората все повече залагат паралелно с масовия и на нишовия туризъм.

Според данните на статистиката пренощувалите българи във всички места за настаняване през лятото на 2020 г. са над 1,44 млн., а за същия период на миналата година – са около 1,46 млн. Разликата е малка, докато при чужденците е сериозна.

В някои по-малки курортни селища по Южното Черноморие дори има ръст на туристи по 20 на сто, което се дължи предимно на българското присъствие.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"