fbpx

Държавата да осигури 80% от заплатите преди да затвори ресторантите, искат от бранша

Представители на различни браншови организации от ресторантьорския и развлекателния бизнес настояват Министерският съвет да не предприема нови рестрикции преди да бъде решено и обявено публично каква държавна подкрепа ще получат различните видове бизнес.

От Сдружението на заведенията настояват да се осигурят 80% от заплатите на служителите и да се разсрочат задълженията към бюджета, които са натрупани след 13 март 2020 г.

Освен това да се наложи мораториум върху кредитите /главница и лихва/ на юридическите лица, наетите и самонаетите за още 1 година. Да се спре начисляването на лихви или направо те да се опростят върху задълженията към бюджета, натрупани за периода март-декември 2020 г.

От браншовата организация настояват още да се компенсират 20% от оборота от същия месец на предишната година за периода, в които бизнесът е затворен със заповед, като за новооткритите заведения да се вземе за база месец октомври 2020 г. А също – да се разсрочи такса смет или да се преизчисли за отраслите, които са били затворен.

Да се опростят наемите в обекти общинска и държавна собственост за периода, в който те са затворени.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация пък напомнят за многократните си искания държавата да поеме разходите за заплати и осигуровки на служителите в затворени бизнеси, за да може да бъдат запазени работните им места.

От организацията искат също разсрочване на банковите кредити, осигуряване на ликвидни средства, финансова подкрепа за работодателите.

На заседанието си утре кабинетът ще обсъди предложените от здравния министър нови ограничителни мерка заради разрастващата се пандемия.

Те включват затваряне на всички ресторанти, кафенета, магазини, освен хранителните и аптеките. Прекратяване на спортните и културните мероприятия, както и забрана на екскурзиите, предлага още здравният министър.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"