fbpx

Държавата продължава да плаща част от заплатите заради Covid-19 до края на 2020 г.

Заради бавното възстановяване на икономиката от принудителните мерки и продължаващото разпространение на COVID-19 в България, срокът за изплащане на компенсации на работодатели за запазване на работните места се удължава от 1 октомври до 31 декември 2020 г.

Това предвижда промяна в Постановление №151, приета днес от кабинета.

Държавата подкрепа ще е 60 на сто от осигурителния доход и 60 на сто от дължимите от работодателя осигурителни вноски за август 2020 г.

Прецизира се начинът за определяне на средствата за запазване на заетостта чрез изчисляване на среднодневен осигурителен доход.

Работодателят, получил пари за запазване на заетостта, ще изплаща на работниците и служителите трудово възнаграждение в размер, не по-малък от осигурителния доход за август 2020 г.

Регламентира се процедура за установяване и събиране на невъзстановени средства от работодатели по реда на чл.110 от Кодекса за социално осигуряване.

Заявленията за изплащане на средствата от 1 юли до 30 септември 2020 г., подадени преди 15 октомври т.г., ще се разглеждат и финансират по досегашния ред.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"