Изправяме целия потенциал на здравната система срещу коронавируса, заяви Борисов

Изправяме целия потенциал на здравната система срещу коронавируса, заяви Борисов

Изправяме целия потенциал на здравната система срещу коронавируса, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредното правителствено онлайн заседание.

Днес са осигурени още 81 милиона лева за допълнителни мерки срещу COVID-19. Вече има единен медицински протокол на действие, включени са и личните лекари, допълни премиерът.

С 6 милиона лева ще се създадат COVID-зони в Диагностично-консултативните центрове, а 10 милиона лева са за общопрактикуващите лекари за месеците ноември и декември на 2020 г.

Личните лекари ще отразяват състоянието на пациентите в COVID системата ежедневно и ще ги съветват при посещение или по телефона какви действия да се предприемат за тяхното лечение. Направленията за изследване ще се назначават електронно. Общопрактикуващите лекари ще могат да назначават бързи антигенни тестове на пациентите при наличие на определени симптоми, които ще се обсъдят в хода на преговорите за анекс към Националния рамков договор.

Борисов изиска още от здравния министър да се осигури възможност за даряване на кръвна плазма не само в София, а и в страната, от пациенти, преболедували COVID-19, защото това е начин да се помогне на новозаболели.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"