fbpx

Държавна агенция към МС ще се грижи за иновациите

Предстои създаването на нова държавна агенция към Министерския съвет, която ще подпомага научните изследвания и иновациите.

Това съобщи във Варна Мартин Дановски, който е ръководител на проекта по създаване на звеното.

В морската столица се проведе конференцията „Хоризонт Европа – образование, иновации, научни изследвания“, предаде БТА.

Във форума, организиран от Областния информационен център в крайморския град, се включиха еврокомисарят Мария Габриел, вицепремиерът Томислав Дончев, евродепутатът Емил Радев.

Новото ведомство ще подпомага участниците в научни изследвания и иновации, защото понякога за това не са необходими пари, а само методическа подкрепа.

В Агенцията първоначално ще работят около 40 души, които ще бъдат пренасочени от други ведомства. Новото звено ще има и задача да прави предложения за промени в законодателството.

Според Дановски в рамките на ЕС България е все още в групата на скромните иноватори и това е една от причините за слабата конкурентоспособност на икономиката ни.

Преразпределението на разходите за научно-изследователска и развойна дейност между публичния и частния сектор не води до нужните резултати, до изваждането на нови продукти на пазара и до регистрирането на патенти.

Необходима е държавна подкрепа за преодоляването на тези проблеми и това ще е задача на новата агенция, смята Мартин Дановски.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"