fbpx

ЕС е зависим от вноса на предпазни медицински средства

Европейският съюз трябва да си върне производството на медицински стоки, защото твърде много зависи от вноса от държави извън Съюза.

Това мнение е застъпено по време на днешната среща заради коронавируса на министрите на здравеопазването от ЕС в Брюксел. Както и, че е необходимо стимулиране на местното производство на лекарства и предпазни средства заради недостиг поради епидемията, съобщи „Ройтерс“.

Предпазните средства, каквито са маските, вече не достигат в повечето страни в ЕС, което излага на риск лекарите и медицинските сестри, информираха европейските представители.

Франция внася от Китай около 40 процента от лекарствените съставки. Според финансовия министър Бруно Льо Мер тази ситуация буквално означава свръхзависимост.

Трябва да започнем тази дискусия днес, за да имаме решение след утрешния ден, заяви пред журналисти сред срещата австрийският министър на здравеопазването Рудолф Аншобер.

Засега няма непосредствен недостиг на лекарства в ЕС заради епидемията. Опасенията обаче се засилват, след като Индия, най-големият в света производител на генерични лекарства, ограничи износа.

Представители на ЕС проведоха днес извънредно заседание в Брюксел, за да призоват към солидарност 27-те страни членки, които опитват да се справят с потенциален недостиг на медикаменти и защитни принадлежности заради епидемията от коронавирус.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"