fbpx

От 1 юли 9% ДДС за туризъм и книги, ваучери по 210 лв. за медици и полицаи

Данък добавена стойност за заведенията и за книгите да бъде намален на 9% от 1 юли и да остане така до края на 2021 година, предвижда проект за промяна на Закона за ДДС, внесен в парламента от депутати на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Намалената ставка ще важи за настаняване в хотели и подобни заведения, както и за отдаване на места под наем за къмпинг или каравани, за ресторантьорски и кетъринг услуги.

Със същата ставка ще се облага доставка на книги, включително учебници, познавателни книжки, книжки за оцветяване.

В същото време се предлага минималният осигурителен доход в туризма от 610 лв. да бъде увеличен на 800 лева.

210 лева да е стойността на ваучерите за почивка и те да се получават само от хората, които са били на първата линия за борба с коронавируса: лекари и медицински специалисти, служители от регионални здравни инспекции, центрове за медицинска помощ, Национален център за заразни и пазаритни болести, МВР, МО, Агенция за социално подпомагане, Национално тол управление.

Те могат да се ползват за почивка не по-малка от 7 дни в обекти на дружества с едноличен собственик НОИ, в болници за рехабилитация и държавни санаториуми, в почивни бази на министерства и ведомства, предлагат вносителите на проектозакона.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"