fbpx

България е изправена пред демографски проблем според МВФ

Основните предизвикателства пред икономическата политика на България са в средносрочен план.

Разликата спрямо високите нива на доходи в останалите страни от ЕС остава голяма. Неравенството в доходите в България е високо и обществото и икономиката са изправени пред значителни демографски предизвикателства.

Това са част от заключенията на редовната мисия на Международния валутен фонд, която се проведе в периода 4 – 14 февруари.

Икономиката на България отбеляза солиден растеж през 2019 г., а безработицата намаля до рекордно ниски нива.

Фискалният баланс се очаква да се върне от еднократен дефицит през 2019 г. до балансирана позиция през настоящата година и в средносрочен план.

Външната позиция също остава силна, като по текущата сметка се наблюдава голям излишък. Това стабилно икономическо представяне в общи линии се очаква да продължи през 2020 г., макар и с по-умерен растеж и при неблагоприятни външни рискове, прогнозират от МВФ.

Постигането на по-приобщаващ растеж и по-бързото сближаване на доходите изискват всеобхватни структурни реформи, включително за подобряване на управлението, намаляване на недостига на работна сила, подобряване на образованието, както и понижаване на неравенството.

Нивото на усвояване на европейските средствата се е подобрило спрямо предходния цикъл, смятат от МВФ.

По-ефективното събиране на приходите ще увеличи наличните ресурси на правителството, както и ще подобри на ефикасността и прозрачността на публичния сектор. Някои варианти за постигането му включват намаляване на значителните разлики между дължимия и събран ДДС и увеличаване на данъка върху недвижимите имоти.

Очакваме по-нататъшния напредък в укрепването на съдебната система и на прилагането на рамката за управлението на държавните предприятия, се казва още в заключенията на МВФ.

По-добре разработените разходи за социална защита биха могли да намалят бедността и неравенството.

Неравенството в България, което е високо дори и сега, се увеличава през последните години, тъй като разходите за социална защита (като дял от БВП) и ефективността на данъчното преразпределение намаляват.

Без непременно да се налага преразглеждане на постигнатия обществен консенсус за плоския данък върху доходите, преразпределителната роля на данъчното облагане би могла да се увеличи, например чрез повишаване на максималния осигурителен доход, предлагат от финансовата институция.

Правителството успешно е предприело редица инициативи за справяне с недостига на работна сила и умения: споразумения за внос на работна ръка, усилия да се върнат обратно българите в чужбина, както и програми за обучение за придобиване на умения, за които се очаква да има по-високо търсене. В същото време, средствата за активни политики на пазара на труда са ниски в сравнение с други страни от ЕС.

Разходите могат да се увеличат, по-конкретно тези за обучение, стимули за новосъздадени фирми, както и програми за заетост в частния сектор.

Публичните разходи за образование остават ниски в сравнение с останалите страни от ЕС и от фонда предлагат да се увеличат.

МВФ подкрепя подновените усилия за намаляване на необслужваните кредити.

След бързо понижение от 2015 г. насам, темпът на намаление на необслужваните кредити се забави през 2019 г., като делът на необслужваните кредити все още е значително над средното за ЕС.

Присъединяването към Европейския банков съюз би следвало да доведе до допълнително укрепване на устойчивостта на финансовата система. То ще се случи след успешна рекапитализация на двете банки, идентифицирани в цялостния преглед на ЕЦБ, което все още предстои, е друг от изводите на МВФ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"