fbpx

Депутатите имат 14 дни да предложат кандидати за КЕВР

В рамките на 14-дневен срок народните представители и парламентарните групи ще могат да преставят своите кандидати за членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на Комисията по енергетика.

Тя от своя страна ще организира публичното им изслушване.

Парламентът гласува процедурните правила за избор на нов председател и четирима членове (двама в областта на енергетиката, един на водоснабдяването и канализацията, и икономист) на Комисията.

Преди дни парламентът прие промени в Закона за енергетиката, с което намалиха необходимия стаж за кандидатите и на практика облекчиха процедурата по избор. В регулатора ще могат да влизат експерти с петгодишен стаж в тази област, а не с минимум седем, каквото беше досегашното изискване.

Новите текстове обаче все още не са влезли в сила. Според депутата от БСП Таско Ерменков срокът за подаването на документи би трябвало да бъде обвързан с обнародването на промените, а не бъде определян в календарни дни.

Ако през средващите 14 дни новият закон бъде обнародван, важат новите поправки. Ако президентът го върне, изборът ще бъде по старите правила, обясни Валентин Николов от ГЕРБ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"