fbpx

Доларът ще доминира на пазара още година

Американският долар, който доминира на валутния пазар през последните две години, изглежда ще го прави и през 2020 г. Това показва най-новото проучване на Ройтерс сред водещи анализатори.

Техните оценки произтичат от неотдавнашните пристъпи на напрежение между Съединените щати и Иран.

Инвеститорите се насочват към сигурните убежища като японската йена, която успя да поскъпне в сряда до тримесечен връх. Това има прилики с пазарното поведение по време на притесненията по време на търговската война между САЩ и Китай миналата година.

Въпреки многократните призиви за по-слаб долар от анализаторите през изминалата година, зелените пари завършиха 2019 г. без да загубят позиции спрямо повечето валути. Сега се очаква печелишата серия да продължи поне шест месеца.

Около 60% от анализаторите в анкетата на Reuters отговориха, че доларът ще продължи да доминира на пазара от шест до 12 месеца.

Въпреки това анализаторите очакват еврото да поскъпне с около 2% спрямо зелените пари, търгувайки се около 1,1300 долара в 6-месечен хоризонт. След това да поскъпне с общо 4% в рамките на годината и към края на 2020 да достигне 1,1500 долара.

„Ние не казваме на инвеститорите да отидат и да купуват евро. Това, което казваме е, че има предварителни знаци, че Европа се стабилизира, каза Джейми Фейхи, финансов стратег в Citi.

Еврото, което има потенциала да отнеме от силата на долара, попадна в трудни времена, губейки почти 7% през последните няколко години.

Сега много ще зависи от това как се представят икономиките в еврозоната.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"