fbpx

Обвиниха Нено Димов – въпреки кризата пускал вода за промишлени нужди

Министърът в оставка Нено Димов е обвинен за умишлена безстопанственост, причинила водната криза в Перник, съобщиха от прокуратурата.

Той ще остане в ареста за 72 часа, тъй като може да повлияе на разследването, да извърши ново престъпление или да укрие доказателства. Утре прокуратурата ще иска постоянния му арест.

Димов е нарушил служебните си задължения от началото на 2018 година до 17 ноември 2019 година и е издавал разрешения за промишлено водоподаване на „Стомана“ и „Топлофикация“, въпреки че е бил предупреждаван за ниското ниво на яз. „Студена“, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Министърът не е положил достатъчно грижи за стопанисването на яз. Студена, по този начин са нанесени значителни щети – изразходването на милиони литри вода, ощетявайки жителите на Перник“, добави Милева.

„В хода на разследването, освен Студена – предмет на проверка е и ремонт на стената, изясняване всички обстоятелства с управлението на водния ресурс на МОСВ. 51% от ВИК дружеството е на МОСВ“, каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. Той съобщи, че от кабинета и дома на министъра са иззети документи на дружество „Юлен“.

Това е поръчково убийство

Красимир Каракачанов за ареста на Нено Димов

Събрани са 48 тома доказателства, като до момента щетата е за над 11 милиона лева.

Ако бъде признат за виновен, Нено Димов може да получи от 2 до 8 години затвор.

Ако Димов не беше разрешил подаването на вода към тези дружества в тези мащаби, то сега в язовира можеше да има около 7 млн. куб. метра вода, достатъчни да няма режим в Перник, обясниха от прокуратурата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"