fbpx

Раздвижване на оборота с храни и битова техника

магазин

През ноември 2019 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени нараства с 0.4% спрямо предходния месец, сочат предварителните сезонно изгладени данни на НСИ.

Оборотът се увеличава с 2.5% в сравнение със същия месец на предходната година.

Фиг. 1. Индекси на оборота (2015 = 100).

През ноември м.г. се наблюдава увеличение на оборота спрямо октомври при търговията на дребно с нехранителни стоки – с 1.8%, и при хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – с 1.6%.

Намаление е регистрирано при продажбите на автомобилни горива и смазочни материали – с 2.9%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки по-значително нарастване е отчетено при фармацевтични и медицински стоки – с 2.8%, и при битова техника, мебели и други стоки за бита – с 2.4%.

Фиг. 2. Изменение на оборота спрямо предходния месец.

През ноември 2019 г. в сравнение със същия месец на 2018 г. нараства оборотът с нехранителни стоки (с 5.8%) и при хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 2.1%). Понижение е отчетено при автомобилни горива и смазочни материали (с 6.4%).

По-значителен ръст при търговията на дребно с нехранителни стоки е регистриран при битова техника, мебели и други стоки за бита – с 14.7%, компютърна и комуникационна техника – с 10.0%, и при текстил, облекло, обувки и кожени изделия – със 7.2%.

Спад е регистриран при продажбите на фармацевтични и медицински стоки – със 7.3%.

Фиг. 3. Изменение на оборота спрямо съответния месец на предходната година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"