fbpx

ЕЦБ отхвърли политиката на „хеликоптерните пари“

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че банката няма да предоставя директни заеми на правителствата, нито пък ще раздава пари на гражданите, тъй като първото е незаконно, а второто – трудно, съобщават Ройтерс и БНР.

Става ясно, че през настоящата година ЕЦБ ще закупува главно държавни облигации на стойност 1,1 трилиона евро, за да запази евтиното кредитиране на правителства, домакинства и компании, които се борят с пандемията. Банката също така обеща да направи и още повече, ако е необходимо.

От Ройтерс определят като „поливане със студен душ“ категоричното дистанциране на ЕЦБ от политиката, известна като „хеликоптерни пари“, по отношение на директно финансиране на домакинствата.

„Хеликоптерните пари“ или още „пари, паднали от небето“ представляват току-що напечатани банкноти от дадена централна банка, които да се предоставят директно в ръцете на гражданите.

„Според съществуващите договори в ЕС се разбира, че покупката на държавен дълг от първичния пазар, т.е. прякото финансиране на правителствата, би подкопала способността на тази цел да насърчава дисциплинираща бюджетна политика“, посочва Лагард в писмо до член на Европейския парламент, публикувано в сряда и цитирано от Ройтерс.

В отговор до друг член на Европейския парламент, Лагард добавя, че осигуряването на т.нар. „хеликоптерни пари“ никога не е било обсъждано от членовете на ЕЦБ и че в предлаганите на този етап предложения в публичния дебат липсва конкретика.

Това предполага, пише още БНР, че ЕЦБ ще продължава да изкупува облигации само на вторичния пазар (според програмата, известна като „количествени облекчения“), дори ако банката вече е близо до притежаването на една трета от дълга (от дълговите облигации) на държави като Германия и Португалия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"