fbpx

ЕЦБ остави ключовите лихвени проценти без промяна

Европейската централна банка запази ключовите си лихвени проценти и обема на програмата за покупка на активи и отново потвърди, че е ако е необходимо, ще коригира всички инструменти, за да гарантира, че инфлацията се приближава до целта.

Лихвата по депозитите остава на минус 0,50%, основият лихвен процент за рефинансиране, който определя цената на кредитирането в икономиката – 0,0%, а на спешните заеми за банки – 0,25%.

Регулаторът също не е променил обема на програмата за спешни покупки на активи (PEPP), оставяйки я на ниво 1,35 трилиона евро.

Съветът на гуверньорите ще извършва нетни покупки на активи в рамките на PEPP поне до края на юни 2021 г. и във всеки случай, докато прецени, че фазата на коронавирусната криза е приключила, се казва в изявление на регулатора.

 ЕЦБ повтори, че очаква ключовите лихвени проценти да останат на текущи и на по-ниски равнища, докато „види стабилно сближаване на прогнозата за инфлацията до ниво, достатъчно близко до, но под 2% в рамките на прогнозния хоризонт.

ЕЦБ очаква спад на БВП на еврозоната с 8% през 2020 г. спрямо 2019 г. През юни банката прогнозира спад с 8,7 на сто. През следващата година се очаква икономически растеж от 5% предишната прогноза беше за 5,2% ръст.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"