fbpx

Вижда се ефект от мерките, но има спекула, смята президентът

Определено има ефект от тези усилия, България задържа кривата на разпространението доста ниска.

Това заяви държавният глава Румен Радев в началото на срещата в президенството, в която участват министър-председателят Бойко Борисов, ключови министри, началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, директорът на Главна дирекция „Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Радев благодари на всички българи, които се вслушаха в мерките срещу разпротранението на коронавируса.

Според него лекарите не трябва да бъдат разколебавани да работят, но ако откажат да лекуват, трябва да понесат своето наказание.

„Искам да призова всички отговорни институции да не се насажда страх и паника – нека да покажем, че институциите са дисциплинирани, мерят си приказките, не надскачат закона и изпълняват всичко това, прието от Оперативния щаб и МС“, заяви още Радев.

Според него в страната се вихри спекула с най-необходимото – лични предпазни средства и дезинфектанти. Радев призова гражданите да подават сигнали, когато видят това.

“Не трябва да допускаме един ден гладът да победи страха, защото тогава действията стават действително непредсказуеми. Затова нека законите да бъдат адекватни не само за кризата, но и за следващите няколко месеца“, призова президентът.

Вицепремиерът Дончев заяви, че се прави опит всички средства за защита да бъдат финансирани по Оперативна програма „Регионално развитие“. По други оперативни програми също може да се ползва финансиране за осигуряване на дейности по защита на уязвимите групи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"