fbpx

ЕК публикува стратегията за устойчив растеж за 2020 г.

Европейската комисия (ЕК) публикува Годишна стратегия за устойчив растеж за 2020 г., която наследява Годишния обзор на растежа от предходните години и Доклада по механизма за ранно предупреждение, съобщиха от финансовото министерство.

С двата документа стартира поредният цикъл на Европейския семестър за 2020 г., чийто фокус се преориентира през по-широкия икономически преглед.

Документът поставя фокус върху новата инициатива на ЕК – „Зелена сделка“.

Предвижда се това да бъде достигнато чрез насочване на политиките в четири основни области: околна среда, производителност, стабилност и справедливост.

Структурните реформи и политиките в рамките на четирите измерения трябва да допринасят за преход към природосъобразен и климатично неутрален континент до 2050 г., разработване на нови технологии и устойчиви решения в ключови области (киберсигурност, изкуствен интелект и 5G), завършване на икономическия и паричен съюз, включително засилване на ролята на еврото, защита на европейските фирми, потребители и правителствата от неблагоприятни външни развития, както и гарантиране на справедлив и всеобхватен преход.

Подобно на предходната година, в Доклада по механизма за ранно предупреждение за 2020 г. са идентифицирани 13 държави членки, за които ще бъде изготвен задълбочен преглед.

България ще бъде изследвана допълнително по два от показателите – нетна международна инвестиционна позиция и номинално нарастване на разходите за труд на единица продукция.

Според докледа на ЕК, в условията на благоприятни икономически и финансови условия, банковият сектор засилва капиталовата и ликвидната си позиция, а растежът на кредитите е стабилен, като изцяло се финансира от разширяването на депозитната база.

Необслужваните кредити продължават да намаляват, но остават относително високи за нефинансовите предприятия.

От ЕК отбелязват предприетите мерки за засилване на надзора в банковия и небанковия сектор. Както частната, така и публичната задлъжнялост се понижават, а увеличението на цените на жилищата се забавя и е в съответствие с макроикономическите фундаменти. Коефициентът на безработица достига много ниски нива, а икономическата активност на населението се повишава.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"