fbpx

Елитният клуб на Фич се разширява

За пръв път от 10 години насам ще се увеличи броят на страните, които притежават най-висок кредитен рейтинг „AAA“. Очаква се през следващата година към елитния клуб да се присъединят Австрия и Финландия.

Това съобщиха от рейтинговата агенция „Фич“. От 2018-а година насам двете държави притежават кредитен рейтинг „АА+“, но с „положителна перспектива“, се посочва в последния доклад на „Фич“, съобщи Ройтерс, цитиран от БНР.

Според последния доклад на „Фич“ 75% от суверенните рейтингови перспективи по цял свят са стабилни, макар и да има някои съществени регионални различия.

Държавите от Латинска Америка, например имат „непропорционално висок дял от отрицателни рейтингови перспективи“. Редица страни в региона претърпяха доста бурна година, след като икономическата криза във Венецуела се задълбочи, а Аржентина отново търси начини за основен ремонт на държавния си дълг.

От Фич също така прогнозираха, че правителствата могат да предоставят повече фискални и парични стимули в системата за противодействие на забавящата се световна икономика, но няма да могат да противодействат напълно на негативните ефекти от търговската война.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"