fbpx

ЕС ще инвестира повече в здравната си система

Инструментът „Следващо поколение ЕС“ беше обсъден по време на видеоконферентен разговор между министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщи пресслужбата на МС.

Инструментът е създаден в отговор на кризата с COVID-19 и съдържа три стълба: подкрепа на държавите-членки за инвестиции и реформи; засилване на икономиката на ЕС чрез стимулиране на частните инвестиции; извличане на поуки от кризата.

Първият стълб включва в себе си Инструмента за възстановяване и устойчивост и Фонда за справедлив преход.

Третият стълб предвижда подсилване на механизма за гражданска защита, създаване на нова програма „Здраве“ за инвестиране в здравната система на ЕС и засилване на програмата „Хоризонт Европа“ в частта й за финансиране на научни изследвания.

Плана за възстановяване на Европа в отговор на кризата, породена от COVID-19, и новия дългосрочен бюджет на ЕС обсъдиха още Борисов и Шарл Мишел.

Това ще е основна тема за първото присъствено заседание на лидерите на ЕС в Брюксел след рестриктивните мерки заради пандемията, което ще се проведе на 17 и 18 юли в белгийската столица.

Според българския премиер е добре да се помисли върху възможността Фондът да предвиди и средства за насърчаване и развиване на мощности за зелена енергия в региони, в които досега не са съществували енергийни мощности.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"