fbpx

ЕС увеличи износа си на свинско месо за Китай

месо, кланница, тражиране

Китай е най-големият пазар за свинско месо, произведено в ЕС и държи 45% от общия износ на Съюза. Доставките постоянно се увеличават и само от януари до август са нараснали с 48% до около 1.32 милиона тона.

Поднебесната империя е и най-големият производител на свинско месо в света.

Европейският съюз изнася повече свинско въпреки огнищата на болестта Африканска чума. Доставките за трети страни сочат ръст с 15% в сравнение със същия период на миналата година и достигат 2,96 милиона тона, показват данните на Европейската комисия.

Очаква се през следващите 12 месеца до 31 октомври доставките на свинско месо за Китай, Виетнам и Филипините да нараснат с около 35% в сравнение със същия период на миналата година. Причината е в огнищата на Африканска чума по свинете в Азия, предава schweizerbauer.ch, като се позовава на Dow Jones News. Очаква се износът на свинско месо от ЕС да се увеличи с 18% на годишна база, информира Агрозона.

Повишеното търсене на свинско от Китай и Бразилия доведе до поскъпване на други продукта в тези региони. В самия Китай разпространението на африканската чума продължава да повишава цените. Яйцата например са поскъпнали с 43% от началото на годината, а покупките на птиче месо са нараснали над два пъти през 2019 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"