fbpx

Петима обвинени за кражба на европари, сред тях певицата ЛиЛана

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на пет лица за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на европейски средства по програма „Иновации и конкурентноспособност“. Групата е действала от 2016 г.

На трима от обвинените за участие в групата е наложено задържане до 72 часа. Сред тях са певицата Лиляна Деянова (известна като ЛиЛана) и брат ѝ Александър Деянов (бийтбоксърът SkilleR)

Те са задържани на 25 април 2020 г. при специализирана операция на СДВР и ДАНС, съобщиха от прокуратурата.

Следователи от отдел „Следствен“ са иззети сървъри, компютри и други доказателства за престъпната дейност.

Няколко фирми, контролирани от групата, повечето от които без реална стопанска дейност, са усвоявали средства по програмата, декларирайки покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина – което също не е осъществявало търговска дейност.

Реално софтуерът е бил придобит с финансиране по европрограмата от действащо българско дружество, което го е предоставило за „ползване“ на разследваните фирми.

През последните години певицата ЛиЛана се преквалифицира на технологичен предприемач. Тя презентира платформата на Агенция „Пътна инфраструктура“ за информация в реално време за катастрофи и ремонти. Също е и в съвета на директорите на тол оператора „Телетол“.

От години певицата е свързвана с хазартния бос Васил Божков.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"