fbpx

Fitch с извънреден доклад за България, ревизира надолу прогнозата

Фич рейтинг

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings ревизира перспективата пред дългосрочния кредитен рейтинг в чуждестранна и местна валута за България от „положителна“ на „стабилна“. Агенцията също така потвърждава ‘BBB’ рейтинга на България.

От Fitch Ratings разясняват защо се отклоняват от регламента на агенцията за кредитен рейтинг на ЕС (CRA), според който публикуването на суверенни прегледи подлежи на ограничения и трябва да се извършва в съответствие с публикуван график. От Fitch обаче изтъкват, че публикуват преглед на рейтинг в ситуации, когато има съществена промяна в кредитоспособността на емитента, която прави неподходящо чакането до следващата планирана дата за преглед. За България тя е 21 август.

Рейтинговата агенция ревизира в посока надолу прогнозата си за растежа на БВП на България за 2020 г., от 3,2 % на минус 5,1 %, отразявайки влиянието на пандемията с Covid-19 на икономическата активност в страната. През 2021 г. растежът ще се възстанови до 4,2 %, като потреблението и инвестициите ще отчетат съществено нарастване. Приносът на нетния износ към икономическия растеж ще остане малък 0.1 пр.п., поради силното вътрешно търсене.

Fitch очаква бюджетните резултати на България да се влошат рязко през 2020 г., предвид очакваното икономическо свиване и продължаващото фискално облекчаване в отговор на пандемията COVID-19.

Прогнозите на агенцията са по-консервативни от тези на правителството, като се прогнозира България да отчете дефицит от първичния и основния дял съответно от 2.8% и 3.6% от БВП.

Като имат предвид необходимостта от допълнително финансиране на страната през 2020 г., от рейтинговата агенция очакват правителственият дълг да се увеличи с 8,1 пр. п. спрямо 2019 г. В същото време Fitch очакват благоразумната фискална политика с устойчиво управление на дълга да продължи.       

Сред основните фактори, които биха могли да доведат до повишение на рейтинга, е посочен напредък в процеса на присъединяване към еврозоната, подобряване на потенциала за растеж на икономиката, стабилно подобрение във външните баланси и фискалната позиция. Съответно сред факторите, които биха довели до понижение на рейтинга, е изведено продължително нарастване в публичния дълг предизвикано от фискално разхлабване, появата на външни дисбаланси и/или влошаване на външната конкурентоспособност.

В същото време агенцията коментира, че пандемията COVID-19 е увеличила несигурността по отношение на сроковете за едновременно влизане на България в ERM-2 и в банковия съюз и ERM II, въпреки че смятат процесът за активен. Fitch обаче определя като малко вероятно страната ни да изпълни крайния срок за края на април за завършване на увеличението на капиталовия буфер на ПИБ, изискване съгласно комплексната оценка на Европейската централна банка (ЕЦБ).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"