fbpx

Извънредното положение може да падне преди 13 май, смята Борисов

„В следващите дни да опитаме с разум, дисциплина и тренировка да видим дали заедно с населението не можем, пазейки се, да си облекчим ежедневието“ – това заяви премиерът Бойко Борисов, който провери как върви строителството на автомагистрала „Хемус“.

Борисов инспектира отсечката Белокопитово-Буховци заедно със зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Извънредното положение не се отразява на строителството. Българските строители, инженери, конструктори, шофьори и багеристи се справят, каза премиерът и увери, че няма да има забавяне на плащанията. По думите му, изключително силно се работи и по газопровода „Балкански поток“, и по конектора с Гърция.

Той обясни, че е възложил на юристи да обмислят как, след като падне извънредното положение, може да остане възможността здравният министър да продължи да налага мерки срещу коронавируса. Например, да остане носенето на маски.

Очаква се да бъдат облекчени някои от мерките като посещението на парковете, но при условия, че няма струпване на хора.

Прави се и анализ какви са рисковете, ако едно семейство се „премести“ в същата среда: на вилата си, в малък хотел ли в къща за гости за петък, събота и неделя.

Потвърдените случаи на COVID-19 в България са 1234, съобщи на редовния сутрешен брифинг началникът Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Новите случаи са 63, от тях 25 души са приети в болници.

Излекувани са 197 болни. Общо починали от коронавируса у нас са 54. Към момента 285 души са в болници, 41 са в интензивни отделения. В София има 649 заразени.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"