fbpx

България уведоми „Росатом“, че отлага търга за АЕЦ „Белене“

България е уведомила „Росатом“ за отлагането на търга за изграждане на АЕЦ „Белене“ поради коронавирусната пандемия. Сроковете за продължаване на работата по търга ще зависят от продължителността на ограниченията, казал представител на Росатом, цитиран от ТАСС.

„Днес получихме официално известие от българската страна, че поради коронавирусната епидемия времето на процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта за АЕЦ“ Белене „се забавя. Конкретният график до голяма степен зависи от възможността за целодневен достъп на участниците до така наречената информационна зала за изучаване на техническата документация на проекта, казал той.

Държавна корпорация „Росатом“ е оптимист за изпълнението на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене” в България, въпреки забавянето на търга поради пандемията.

От 13 март България въведе извънредно положение заради коронавируса.

На 31 януари 2020 г. българското Министерство на енергетиката съобщи, че пет компании са обявили готовност да продължат работата по проекта „Белене“ – руската държавна корпорация „Росатом“ чрез дъщерното си дружество „Атоменергопром“, Корейската корпорация за хидро и атомна енергия (Hydro & Nuclear Power), Китайска национална ядрена корпорация (CNNC), френската компания Framatome и American General Electric




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"